Drôme Provençale: 10 bezienswaardigheden voor een reis vol ontdekking!

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Verborgen tussen de majestueuze bergen en glooiende heuvels van Zuidoost-Frankrijk ligt een betoverend stukje paradijs, genaamd de Drôme Provençale. Dit charmante gebied, dat vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die op zoek zijn naar de bekendere regio's van de Provence, is een waar juweeltje dat wacht om ontdekt te worden.

Wat maakt de Drôme Provençale dan zo bijzonder?

Het is als een Provençaalse ansichtkaart die tot leven komt. Hier vind je de kenmerkende sfeer van de Provence, met zijn lavendelvelden, olijfgaarden en eeuwenoude dorpjes, maar dan in een meer intieme en authentieke setting. Het is een plek waar de Provençaalse cultuur en levensstijl nog steeds springlevend zijn, waar je kunt genieten van de rust en schoonheid van het platteland, ver weg van de drukte van de grote toeristische trekpleisters.

Bereid je voor op een avontuurlijke ontdekkingsreis door de adembenemende landschappen, historische schatten en lokale lekkernijen van de Drôme Provençale. Er valt zoveel te ontdekken. Wij nemen jou alvast mee naar dit magische stukje Provençaals paradijs!

Noblesse en geschiedenis verenigd

Het pittoreske dorpje Grignan heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de IJzertijd. Zelfs de Romeinen hebben hier hun sporen nagelaten. Het kasteel van Grignan, dat majestueus bovenop een heuveltop ligt, speelt een prominente rol in de geschiedenis van het dorp. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, maar moest in de 16e eeuw worden aangepast vanwege technologische ontwikkelingen, zoals de uitvinding van buskruit.

Het kasteel van Grignan

Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel verlaten en het meubilair verkocht. Het kasteel raakte in verval en dreigde een ruïne te worden. Gelukkig werd het in 1838 gekocht door Léopold Faure, een lokale inwoner, die begon met de eerste restauratiewerkzaamheden. Pas in de periode van 1913 tot 1931 vonden er echter grootschalige restauraties plaats, dankzij de inspanningen van Marie Fontaine, de toenmalige eigenaar van het kasteel. Zij was vastbesloten om de historische waarde van het kasteel te herstellen.

In 1979 werd het kasteel door de overheid gekocht en sinds 1993 is het officieel erkend als een historisch monument. Tegenwoordig is het Château de Grignan open voor het publiek, waardoor bezoekers de kans krijgen om de prachtige architectuur, weelderige interieurs en rijke geschiedenis van dit indrukwekkende kasteel te ontdekken. Het is een must-visit bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur en een ware traktatie voor de zintuigen.

Nyons

Nyons, ook wel bekend als 'Petit Nice', is een charmant stadje gelegen in het hart van de adembenemende regio Drôme Provençale. Met zijn pittoreske omgeving, rijke geschiedenis en mediterrane klimaat is Nyons een bestemming die zeker een bezoekje verdient.

Laten we verder gaan met het ontdekken van de charmante stad Nyons en de rijke geschiedenis die erachter schuilt. Een van de meest iconische bouwwerken die je zult tegenkomen tijdens een wandeling door de stad is de Pont Roman, een prachtige stenen brug die majestueus over de rivier de Eygues spant. Met zijn enkele boog en indrukwekkende afmetingen is deze brug een ware architectonische parel. Het biedt niet alleen een functionele doorgang, maar ook een adembenemend uitzicht op de omringende natuurlijke schoonheid.

In Nyons vormt de olijf een onlosmakelijk onderdeel van het cultureel erfgoed. Het is de enige regio waar de olijfboomsoort 'Tanghe' gedijt, perfect aangepast aan de specifieke bodem en het klimaat van Nyons. De oogst van deze bijzondere olijven vindt plaats in de wintermaanden, tussen december en januari, wanneer ze volledig rijp en diepzwart zijn. Dit zorgt voor een unieke en karakteristieke smaak van de olijfolie die uit deze olijven wordt geperst. De Zwarte Olijf van Nyons is dan ook een ware delicatesse en geliefd bij fijnproevers over de hele wereld. Het is een eerbetoon aan de rijke landbouwtradities en de unieke omgeving van Nyons, waar de olijfboom al eeuwenlang floreert.

Nyons

Nyons is niet alleen een stad, het is een ode aan de olijf. Het is een plek waar de geschiedenis, tradities en de liefde voor dit kostbare fruit samenkomen. Een bezoek aan Nyons is een reis terug in de tijd, waar je de rijkdom van de Provençaalse cultuur kunt ervaren en kunt genieten van de vruchten van het land.

Crest: een charmant dorp in de Drôme Provençale

Het dorp ligt aan de voet van de Alpen en het wordt omgeven door wijngaarden, olijfbomen en lavendelvelden. Crest heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het dorp is ook de thuisbasis van een aantal belangrijke historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel van Crest, de kerk van Notre-Dame-de-l'Assomption en de oude stadsmuren.

Het meest opvallende kenmerk van Crest is zonder twijfel de Tour de Crest, een imposante middeleeuwse toren die hoog boven de stad uitrijst. Met zijn 52 meter is het de hoogste bewoonde toren van Frankrijk. Eenmaal bovenaan word je beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving. Maar het uitzicht is niet het enige dat indruk maakt, de geschiedenis die in de muren van de toren is vervat, neemt je mee naar lang vervlogen tijden.

Een andere bezienswaardigheid in Crest is de Chapelle des Cordeliers, een prachtige gotische kerk uit de 15e eeuw. Betreed de kapel en bewonder de prachtige architectuur en de serene sfeer die er heerst. Ook de nabijgelegen botanische tuin, Jardin des Récollets, is een bezoek waard. Hier vind je een scala aan planten en bloemen, perfect om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid.

Crest

Crest is een populaire vakantiebestemming voor mensen van over de hele wereld. Het dorp biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers, zoals wandelen, fietsen, wijnproeven, bezoeken van historische bezienswaardigheden en genieten van de lokale keuken.

De charme van Buis-les-Baronnies

Buis-les-Baronnies, gelegen in het betoverende zuiden van het departement Drôme, is een pareltje dat wacht om ontdekt te worden. Dit schilderachtige plaatsje, gelegen op ongeveer twintig kilometer ten oosten van Vaison-la-Romaine, trekt reizigers aan met zijn ongerepte schoonheid en charmante sfeer.

Wat Buis-les-Baronnies zo bijzonder maakt, is niet alleen de idyllische omgeving, maar ook de nabijheid van de beroemde Mont Ventoux, die op slechts 35 kilometer ten zuiden ligt. Voor fervente fietsliefhebbers is dit een waar paradijs, aangezien ze de uitdaging kunnen aangaan om deze legendarische berg te bedwingen.

Buis-les-Baronnies

Naast de prachtige natuurlijke omgeving heeft Buis-les-Baronnies ook een rijk historisch erfgoed dat je kunt ontdekken tijdens je bezoek. Het stadje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, en dat zie je terug in de architectuur en bezienswaardigheden.

Een absolute must-see is de Église Notre-Dame-de-Nazareth, een indrukwekkende kerk uit de 13e eeuw met een prachtige gotische architectuur. Bewonder de verfijnde details van het interieur en ontdek de religieuze kunstwerken die hier te vinden zijn.

Vlakbij de kerk vind je het Château de Buis, een imposante burcht die stamt uit de middeleeuwen. Hoewel het kasteel niet open is voor publiek, is het de moeite waard om een wandeling te maken rondom het terrein en de indrukwekkende torens en muren te bewonderen. Het kasteel is een herinnering aan de rijke geschiedenis van Buis-les-Baronnies als een strategisch bolwerk in de regio.

Voor de geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan het Musée des Arts et Traditions Populaires een absolute aanrader. Dit museum neemt je mee op een reis door de tijd en laat je kennismaken met de traditionele ambachten, gebruiken en levensstijl van de regio. Van landbouwgereedschap tot traditionele klederdracht, je krijgt een fascinerend inzicht in het leven van vroeger.

Terwijl je door de straten van Buis-les-Baronnies wandelt, zul je ook tal van historische gebouwen en architectonische hoogstandjes tegenkomen. Stop bij de oude stadspoorten, zoals de Porte Sainte-Marie en de Porte de la Ville, en bewonder de prachtige gevels van de oude huizen die het stadsbeeld sieren.

Laat je betoveren door de charme van dit stadje en dompel jezelf onder in de geschiedenis en cultuur van de regio.

Het leuke dorpje in de Drôme: Dieulefit

Dieulefit, een betoverend dorpje verscholen in het hart van de prachtige Drôme-vallei, verwelkomt je met open armen in zijn artistieke en ambachtelijke wereld. Te midden van de adembenemende natuurlijke schoonheid van glooiende heuvels, uitgestrekte lavendelvelden en weelderige wijngaarden, ontdek je een oase van creativiteit en inspiratie. Hier tref je een bruisende kunstgemeenschap aan, waar kunstenaars en ambachtslieden hun talenten tot uiting brengen.

In de vele ateliers, galeries en ambachtelijke winkels, kan je unieke handgemaakte kunstwerken bewonderen en de ziel van de ambachten voelen.

De kunst van het pottenbakken wordt hier al eeuwenlang beoefend en je kunt de ambachtslieden aan het werk zien in hun ateliers. Laat je betoveren door de prachtige kleuren en vormen van de met de hand gemaakte keramiek en neem een uniek stuk mee naar huis als aandenken aan je bezoek.

In Dieulefit vind je ook een culinaire schat: de beroemde Clairette de Die. Deze sprankelende witte wijn, al eeuwenlang geproduceerd in de regio, staat bekend om zijn frisheid en lichte bubbels. Hier kan je een bezoek aan de lokale wijnmakerijen en de heerlijke Clairette de Die proeven.

Dieulefit: een bruisende mix van wijn, kunst en authentieke charme!

Het magische Montbrun-les-Bains

Montbrun-les-Bains, een pittoresk dorpje gelegen in een idyllische omgeving, is gezegend met een gunstig klimaat en een rijke thermale geschiedenis. Omringd door weelderige velden, geurige lavendelvelden en majestueuze bergen biedt dit charmante dorpje een oase van rust en genezing. De thermale bronnen met hun zwavelrijke water zijn al eeuwenlang een bron van verlichting voor mensen die lijden aan reumatische aandoeningen en artrose. Ontdek de helende kracht van het water, omarm de rustige schoonheid van de natuur en laat Montbrun-les-Bains je betoveren met zijn therapeutische charme.

Het betoverend dorpje vol geschiedenis en charme, verwelkomt je met zijn pittoreske straatjes en pleintjes. Terwijl je door de straten dwaalt, word je omringd door de overblijfselen van de oude stadsmuren en de imposante verdedigingstoren met zijn opvallende klokconstructie. De veertiende-eeuwse toren is een herinnering aan het rijke verleden van het dorp.

Montbrun-les-Bains

Verder ontdek je op je wandeling door Montbrun-les-Bains de vele fonteinen die overal verspreid zijn. Deze prachtige waterbronnen, waarvan sommige dateren uit de negentiende eeuw, voegen een vleugje magie toe aan de ambiance van het dorp. Verlies jezelf in de tijd terwijl je de twaalfde-eeuwse kerk bewondert, een ander architectonisch juweel dat getuigt van de historische waarde van Montbrun-les-Bains.

Suze-la-Rousse

Suze-la-Rousse is een schilderachtig dorp gelegen in de regio Drôme-Provençale. Het staat vooral bekend om zijn imposante kasteel dat trots boven het dorp uitrijst en een belangrijke rol speelt in de lokale geschiedenis. Het Château de Suze-la-Rousse, oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, is nu de thuisbasis van de Universiteit van Wijnen. Het kasteel biedt een fascinerende kijk in de wereld van wijnproductie en herbergt een wijnschool, een wijnmuseum en een proeflokaal waar bezoekers de heerlijke wijnen uit de regio kunnen proeven.

Naast het kasteel biedt Suze-la-Rousse ook een charmant historisch centrum met geplaveide straatjes en oude gebouwen die getuigen van een rijk verleden. Het dorp is omringd door prachtige wijngaarden, waar de beroemde Côtes du Rhône-wijnen worden geproduceerd. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaarden en zo de unieke smaken en aroma's van de regio ontdekken.

Suze-la-Rousse heeft ook een levendige kunstscene, met verschillende galeries en ateliers die lokale kunstenaars huisvesten. Het dorp is een inspiratiebron voor schilders, fotografen en ambachtslieden, die de schoonheid en het karakter van de omgeving vastleggen in hun creaties. Kunstliefhebbers zullen genieten van het verkennen van de diverse artistieke aanbod van Suze-la-Rousse.

La Garde-Adhémar: een betoverend middeleeuws juweel

La Garde-Adhémar, een betoverend middeleeuws dorp in het zuiden van Montélimar, straalt de charme uit van de Drôme provençale. Met zijn gevels van witte steen, schilderachtige straatjes en galerijen is het een adembenemende bestemming. Het dorp is gebouwd op een hoge rotspunt, omringd door imposante muren die nog steeds in uitstekende staat verkeren. Het is dan ook geen wonder dat La Garde-Adhémar wordt beschouwd als een van de "mooiste dorpen van Frankrijk".

In het hart van La Garde-Adhémar bevindt zich de 12e-eeuwse kerk Saint-Michel, een meesterwerk van de Provençaalse romaanse kunst. De unieke bouwstijl en de achthoekige klokkentoren met twee verdiepingen maken het een must-see voor liefhebbers van historische architectuur. Vanaf het voorplein van de kerk kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de Rhône-vallei en het uitgestrekte berglandschap van Vivarais in de verte.

Jardin Remarquable

Beneden de kerk bevindt zich de betoverende Kruidentuin,Jardin des Herbes, waar de heerlijke geuren van aromatische en medicinale kruiden u omarmen. Deze prachtige tuin, bekroond met het label "Jardin Remarquable" (Opmerkelijke Tuin), biedt ook een panoramisch uitzicht over Tricastin. Het is een oase van rust en schoonheid waar u kunt genieten van de geuren, kleuren en geneeskrachtige eigenschappen van diverse planten.

Nostalgisch Provençaals erfgoed

Taulignan, een tijdloos juweeltje, toevertrouwd aan de geschiedenis in de 12e eeuw, bewaakt door de Montaubans en versterkt in de 13e eeuw, ademt nog steeds trots uit met zijn prachtige overblijfselen uit het verleden. Een 700 meter lange ommuring, versierd met elf ronde torens, omringt dit middeleeuwse stadje. De majestueuze toegangspoort, geflankeerd door twee torens, doet je meteen terugreizen in de tijd. Slenterend door de straten van Taulignan, zoals de rue de l'église en rue des fontaines, proef je de authentieke Provençaalse sfeer. Onder de schaduw van platanen en lindebomen op het plein van het stadhuis, is het een ware belevenis om de charme van dit stadje te ontdekken.

Terwijl je je weg baant door de smalle steegjes en langs de grijze gevels met kleurrijke luiken, bereik je uiteindelijk de imposante kerk met zijn Romaanse klokkentoren en verweerde stenen muren. In de 19e eeuw floreerde Taulignan dankzij de zijdemolenindustrie, die nu tot leven komt in het Atelier-Musée de la Soie, waar de geheimen van zijdeproductie worden onthuld, van rups tot weelderige stof.

Omringd door de majestueuze berg La Lance in het oosten en de schilderachtige bossen van Taulignan in het noorden, biedt dit dorp zijn bezoekers betoverende wandelpaden in de schaduw van de natuur.

Taulignan

En hoe kan men het ware Provençaalse leven ervaren zonder te genieten van de beroemde Côtes du Rhône, Appellation d'Origine Contrôlée, die hier wordt geproduceerd? Laat je zintuigen betoveren door de nectar van de goden terwijl je door Taulignan dwaalt.

Vlieg mee naar de betoverende wereld van vogels

De dierentuin van Upie, in de regio Drôme-Provençale, is een ware schat voor liefhebbers van natuur en dieren. Dit zoölogische en botanische park, verspreid over 6 hectare, is gewijd aan het behoud en de bescherming van vogels. Met meer dan duizend vogels van wel 200 verschillende soorten, biedt de dierentuin een fascinerende en leerzame ervaring in een omgeving die het welzijn van de dieren vooropstelt.

Sinds de oprichting in 1976 door de gepassioneerde ornitholoog, Bernard Liauzu, heeft deze unieke plek zich ontwikkeld tot een waar paradijs voor vogels en een kweekcentrum voor bedreigde diersoorten. Bij het verkennen van de vogeltuin ontmoet je majestueuze rode ibissen, gracieuze flamingo's, indrukwekkende vale gieren, nieuwsgierige struisvogels, kleurrijke neushoornvogels en slimme raven, om er maar een paar te noemen.

Niet alleen vogelliefhebbers worden hier verwend, want naast de gevarieerde vogelwereld zijn er nog andere dierlijke verrassingen te ontdekken. Van schattige stokstaartjes en charmante maki's tot rustige schildpadden, de diversiteit van het dierenrijk komt tot leven in deze bijzondere omgeving. Bovendien is er een mini-boerderij en een betoverende tropische kas die je meeneemt op een reis doorheen verschillende habitats.

De dierentuin van Upie

Een bezoek aan de dierentuin van Upie is niet alleen een plezierige ervaring, maar ook een kans om meer te leren over de prachtige dierenwereld en de inspanningen die worden geleverd om deze te beschermen. Dompel jezelf onder in de harmonie van de natuur en bewonder de kleurrijke vlucht van vogels terwijl je geniet van de serene sfeer die deze idyllische plek uitstraalt. Een onvergetelijke dag voor het hele gezin is gegarandeerd in deze betoverende oase van biodiversiteit.

https://www.zooupie.com/fr/

Leen Lievens
Zaakvoerder

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.