Ontdek de 10 mooiste plaatsen in de Provence

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Naast lekker luieren aan het zwembad tijdens jullie verblijf, valt er in de Provence heel wat te bezichtigen. Het aanbod is zo groot dat de Provence één van de regio’s is waar je elke vakantie opnieuw nieuwe dingen kan bezichtigen en ontdekken.

Het landschap van de Provence is zeer gevarieerd. Van bergketens met zijn ruige kloven, de lavendelvelden, olijf -en wijngaarden tot de prachtige stranden van de Middellandse zee.

Langs dit landschap kom je een tal van pittoreske dorpjes en historische monumenten tegen waarvan sommige tot het UNESCO werelderfgoed behoren.

Wij geven in deze Blog de 10 mooiste bezienswaardigheden van de Vaucluse weer, één van de departementen van de Provence. 

  1. Mont-Ventoux

Deze reus van de Provence is met zijn 1910 m wellicht één van de bekendste bergen van Frankrijk. Zijn aantrekkingskracht is enorm groot, waardoor hij voor menig fietsliefhebber jaarlijks op het programma staat. Of je deze reus nu te voet, met de fiets, moto of de wagen beklimt, je wordt telkens beloond met een fenomenaal uitzicht. 

Mont Ventoux (1910m)
  1. Gordes

Dit alom bekende en charmante dorpje ligt midden in het regionaal natuurpark Luberon. Dit dorpje zie je reeds van ver liggen, vermits het destijds gebouwd werd op een steile rots flank. Tijdens een wandeling door een labyrint van geplaveide straatjes kom je vele winkeltjes tegen die hun kunst aanbieden. Gordes is dan ook een woonplaats van vele kunstenaars.

In het dorp kom je het imposante kasteel uit de 10de eeuw tegen, waar nu vele zomertentoonstellingen worden gehouden en dit is zeker een bezoekje waard.

Nog een tip: op 2 km van Gordes ligt Village des Bories (neem dit zeker mee tijdens jouw bezoek). Een dorp oorspronkelijk uit de Bronstijd en in de 17de-18de eeuw heropgebouwd. Village des Bories werd vroeger gebruikt als onderkomen en toevluchtsoord voor herders. Nu is dit een openlucht deeltje erfgoed, waar je kan leren over de geschiedenis van de regio.

Tijdens de zomermaanden is het zeer druk in het centrum. Jouw wagen kan je in deze maanden best parkeren beneden aan het dorp.

  1. Avignon

Vele mensen kennen de naam Avignon van het kinderliedje “Sur le pont d’Avignon“ dat eigenlijk gaat over de Pont Saint-Bénézet, het restant van de brug die nog deels over de Rhone ligt. Oorspronkelijk had deze brug een lengte van 900m maar bij de val  van Avignon in 1226 werd deze brug bijna verwoest en bleven er slechts 9 bogen over.

De historische binnenstad van Avignon wordt omgeven door een 4km lange muur met 7 authentieke stadspoorten en maar liefst 39 torens. Palais des Papes is het grootste gotische paleis ter wereld, met zijn 15 000m². Dit ligt te midden van het historische centrum. Verder is deze stad vandaag bekend vanwege zijn theaterfestival dat in juli plaatsvindt.

Pont d'Avignon
  1. De ocres van Rustrel en Roussillon

De ocres vormen een 20km lange waaier van okerkleurige landschappen. De okergroeve is het resultaat van zandafzetting door het terugtrekken van de zee. De ocres van Rustrel worden het Provençaalse Colorado genoemd en is het grootste in het oker massief van de Luberon. De okergroeve van Rustrel is gratis te bezoeken en ook rustiger in het zomerseizoen.

Het okerpad van Roussillon start in het kleurrijke dorpje zelf, is goed te bewandelen en heeft 2 routes. Na een wandeling door de okermijn kan je genieten op een terrasje en okerkleurige huizen bewonderen.

  1. De Abdij van Sénanque

Nabij Gordes ligt de abdij van Sénanque gebouwd in 1148. Het is een cisterciënzerabdij omgeven door lavendelvelden. De monniken die er tot op vandaag leven verbouwen lavendel en houden bijen voor honing. Hun producten kan je kopen in de winkel van de abdij. Er is ook een mogelijkheid om de abdij te bezichtigen, waaronder de kerk, binnentuin, kloostergangen en een aantal van de oude zalen. Een bezoek kan met of zonder Franse gids. Je kan een tablet (beschikbaar in 10 talen) gebruiken, zodat je goed kan volgen. Kaarten kan je online kopen.

Abdij van Sénanque
  1. Luberon

Het Bergmassief van de Luberon is een uitloper van de Alpen. Het staat gekend omwille van zijn prachtige heuvels dorpjes zoals Bonnieux, Lacoste, Gordes en Cucuron. Hier kunnen wandelaars en fietsers zeker hun hartje ophalen. Het bezorgde de streek het label UNESCO werelderfgoed voor de biosfeer op. Het landschap van de Luberon is zeer gevarieerd met toeristische trekpleisters die hier aan bod komen.

  1. Gorges de la Nesque

De Gorges de la Nesque is een 400m diepe kloof ten zuiden van Carpentras in de schaduw van de Mont-Ventoux. De rivier de Nesque die droog staat in de zomer slingert zich over een lengte van 17 km van Monieux tot Villes-sur-Auzon. Het uitzicht nodigt uit om uit de wagen te stappen en te genieten van het uitzicht. Wil je alles meepikken? Er zijn vele wandel- en fietsroutes die je naar de kostbaarste en opvallende uitzichtpunten brengen.

Gorges de la Nesque - uitzicht op Mont Ventoux
  1. Orange

Wellicht is het Romeins theater van Orange de mooiste bezienswaardigheid. Het dateert uit de 1ste eeuw na Christus en is het best bewaarde bouwwerk in heel Europa. Daarnaast heeft de stad Orange een indrukwekkende Arc de Triomphe. Beide monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wil je nog meer te weten komen over de verschillende tijdperken die belangrijk waren voor deze stad? Loop dan zeker eens binnen in het Musée d’art et d’histoire,  dat recht tegenover het Romeins theater ligt.

  1. Vaison-la-Romaine

Op ongeveer 10 km van de Mont-Ventoux belanden we in de middeleeuwse stad Vaison-la-Romaine. Via de Romeinse brug die een verbinding vormt tussen de middeleeuwse stad, gebouwd op een rots, en de moderne binnenstad word je ondergedompeld in vele romeinse overblijfselen. Le Vieux Vaison, in de volksmond, wordt bestaat onder andere uit ruïnes van een imposant kasteel uit de 12de eeuw.

Na een fikse beklimming staat je boven een mooi panoramisch uitzicht te wachten. Tijdens de wandeling door de smalle en kronkelende straatjes bewonder je het belfort, de kathedraal, mooie pleintjes en hun fonteinen en de huizen gebouwd op de klif. Aan de andere kant van de rivier de Ouvèze bevindt zich de moderne binnenstad. In het midden van de stad op het “Place Montfort” word je opgeslorpt door gezellige terrasjes en levendige winkelstraten. Vergeet verder de antieke wijk Puymin niet af te vinken naast de vele plekjes in Vaison-la-Romaine.

Brug over de Ouvèze in Vaison-la-Romaine

10. Gorges du Toulourenc

Toulourenc komt uit het Provençaals en betekent “alles of niets”.  Waarschijnlijk omdat deze rivier bij weersverandering kan overgaan in een kolkende waterstroming. Gelegen aan de voet van de Mont-Ventoux, ten noorden van Malaucène, stroomt de rivier Toulourenc over 30 km om dan uit te monden in de Ouvèze. Wie op zoek is tijdens de zomer naar een verfrissende waterwandeling in de rivier van Toulourenc, kan hier zeker terecht. Met je voeten (waterschoenen) in het koele water, in de schaduw van de kloven, kan je genieten van de prachtige natuur. Tijdens een wandeling van 9 km kan je de kloof helemaal verkennen.

Belangrijk om te vermelden: heb respect voor deze kwetsbare natuurpracht met inachtneming van de regels ter plaatse.

Gorges du Toulourenc

Ken jij ook mooie plekjes die de moeite waard zijn in de Provence? Laat het ons gerust weten, want wie weet komt er een top 20. 😃

Leen Lievens
Zaakvoerder

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op de markten van de Var!
Lees meer
chevron_right
Ontmoet de vlucht van de gieren rondom Rémuzat
Lees meer
chevron_right
Ontdek de gezellige markten in Zuid-Frankrijk
Lees meer
chevron_right