Brocante en antiek markten in de Provence

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

De Vaucluse is een waar paradijs voor kunstenaars, antiquairs en brocante handelaren. Naast de klassieke markten vindt men een groot aanbod aan antiekmarkten, brocante markten, Marché aux puces en rommelmarkten of in het frans “vide grenier” genoemd.

Wat zijn nu de verschillen van al deze markten?

Marché aux puces of vlooienmarkt genoemd, vergis je niet, dit is geen rommelmarkt. Hier zijn de oude spullen reeds gesorteerd en hebben deze een hoge waarde. Antiquairs hebben  deze uitgezocht, hersteld of gerestaureerd.

Brocante markten, betekent in het nederlands “curiosa”, tweedehands en oud, maar nog niet oud genoeg om als antiek beschouwd te worden, dan moet het minstens 50 jaar oud zijn. Als er één plaats is waar soms nog eens een juweeltje voor een zachte prijs op de kop getikt kan worden, dan is het wel op een brocante markt.

Vide grenier, in het nederlands “lege zolder”. Op deze markten vind je veel particulieren die hun spullen zoals speelgoed, boeken en kledij en decoratieve objecten te koop stellen tegen betaalbare prijzen.

Ben je een antiekliefhebber of snuister je graag? We zetten de antiekmarktjes voor jou op een rijtje.

L’Isle-sur-la-sorgue is the place to be… Joseph Légier was de eerste antiekhandelaar die zich vestigde in 1890. Sinds de jaren ‘60 is het aantal antiekhandelaren flink toegenomen en behoort inmiddels tot de top 3 van Europa. Hier vindt men een tal van antiekwinkels en ieder weekend is er een antiekmarkt waar meer dan 300 kramen opgesteld staan. Men komt hier van heinde en ver dus wees op tijd want de parking is schaars tijdens het hoogseizoen. Deze markt gaat steeds door op zondag. Deze markt valt samen met de traditionele markt. 

In de stad Carpentras is er elke zondag een andere brocante markt op de Parking des Plantanes. Je kan er mooie koopjes op de kop tikken of misschien ben je op zoek naar een verborgen schat.

Het is alvast zalig snuisteren onder de plantanen wat handig is tijdens de warmte in het hoogseizoen.

Andere aanraders voor brocante markten:

  • Marché  aux puces in Montfavet: elke zondagochtend 
  • Brocantemarkt in villeneuve-lez-Avignon, gelegen vlakbij Avignon onder het fort Saint-André. Hier kunnen liefhebbers hun hartje ophalen, een 100-tal verkopers bieden keuze uit antiek, tafels, curiosa, kristal,…: elke woensdag van 7u tot 12u
  • Vaison-la-Romaine: één maal per maand
  • De vlooienmarkt in Jonquières bestaat sinds 1984. Deze is beroemd en gewaardeerd door iedereen. Deze overdekte markt vindt elke zondagvoormiddag plaats.
  • Rommelmarkt aan de Rue Maou Crouset de Mornas: elke zaterdag/zondagochtend

Via deze website vindt men alle markten in departement zoals de Var en de Gard:

Agenda des vide-greniers, brocantes et marchés aux puces

Leen Lievens
Zaakvoerder

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op de markten van de Var!
Lees meer
chevron_right
Ontmoet de vlucht van de gieren rondom Rémuzat
Lees meer
chevron_right
Ontdek de gezellige markten in Zuid-Frankrijk
Lees meer
chevron_right