De gieren van Rémuzat

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Het dorpje Rémuzat gelegen te midden van de bergketens van de Drôme Provençale is een ware schatkamer voor natuurliefhebbers. Het staat vooral bekend om zijn prachtige gieren die in grote aantallen terugkeren naar dit gebied. Deze majestueuze vogels, die nu beschermd zijn, waren nog geen tien jaar geleden met uitsterven bedreigd. Een bezoek aan de gieren van Rémuzat is dan ook een populair uitstapje, ook met kinderen. Er gaat niets boven het indrukwekkende schouwspel van deze enorme roofvogels van dichtbij te zien.

Heb je een verrekijker bij de hand? Dan kun je de vogels nog beter observeren.

In de omgeving van Rémuzat zijn maar liefst vier verschillende soorten gieren te zien: de vale gier (de meest voorkomende), de monniksgier, de aasgier en de lammergier. Alle gieren zijn aaseters, maar de lammergier onderscheidt zich doordat hij zich voor 80% voedt met de botten van kadavers! Deze imposante vogels kunnen botten tot maar liefst 18 cm doorslikken. Als de botten groter zijn, laten ze deze vanuit de lucht op rotsen vallen om ze te breken.

De beste tijd om de gieren van Rémuzat te spotten

De gieren hebben opwaartse luchtstromen nodig om zich te kunnen verplaatsen. Met hun gewicht van tussen de 6 en 14 kilo kost vliegen te veel energie. De gieren wachten ‘s morgens tot er genoeg warme lucht is om te stijgen. Tegen de avond keren ze weer terug naar hun plekjes in de rotswand om te overnachten.

Bij slecht weer en op het heetst van de dag laten de gieren zich niet zien. Zij rusten op de flanken van de rotsen waar zij ook hun nesten hebben en zweven door hun jachtgebied dat zich uitstrekt binnen een straal van 10 km rondom Rémuzat.

Ondanks hun angstaanjagende omvang zijn de gieren volkomen ongevaarlijk en zijn ze gewend aan de aanwezigheid van mensen. Soms vliegen ze zo dicht boven je hoofd dat je de luchtverplaatsing van hun vleugels kunt horen, wat een adembenemende ervaring is.

Om de gieren goed te kunnen zien, kun je het beste naar de Rocher de Caire gaan, een 777 meter hoge rots boven Rémuzat. Je kunt hier met de auto komen via het dorpje St May en vervolgens de borden volgen naar "Vautours". Het smalle bergweggetje gaat uiteindelijk over in een onverhard pad, dat leidt naar een parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats is het nog 15 à 20 minuten wandelen tot aan de rand van de Rocher de Caire. Hier kun je niet alleen genieten van het spektakel van de gieren maar ook van prachtige vergezichten over de omgeving.

Leen Lievens
Zaakvoerder
Vakantiehuizen in de buurt

Vakantiehuizen in de omgeving

No items found.

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op de markten van de Var!
Lees meer
chevron_right
Ontmoet de vlucht van de gieren rondom Rémuzat
Lees meer
chevron_right
Ontdek de gezellige markten in Zuid-Frankrijk
Lees meer
chevron_right