Ontdek de allermooiste plaatsen in de Var

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Wij geven in deze Blog de 8 mooiste bezienswaardigheden van de Var weer, één van de departementen van de Provence.

1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon, of ook wel de Grand Canyon du Verdon genoemd, is één van de bekendste, grootste en langste kloof van Europa. Met zijn steile rotswanden tot 700 meter hoog kijk je neer op het azuurblauwe water. Verken je de regio met de auto? Neem dan de route des Crêtes, die 14 adembenemende uitzichtpunten aanbiedt. Voor wandelaars en natuurliefhebbers ligt rondom de Verdon 100 km aan wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden. Wil je de Verdon vanop het water verkennen met een kano? Dan kan je bij Pont de Gelatas een kano, boot of waterfiets huren en de kloof invaren. De rivier die 25 km later eindigt bij het lac St. Croix is een prachtig stuwmeer. Dit werd aangelegd tussen 1973 en gevuld in 1975. Ten koste van het dorpje Les Salles-Sur-Verdon dat onder water kwam te staan, maar 400 m verder opnieuw werd opgebouwd. Dit stuwmeer biedt de kans om te zwemmen, waterfietsen, kanovaren of een dagje te luieren en zonnebaden aan de mooie zandstranden.

Tip: Staat de Verdon op jouw lijstje, zorg dat je in het hoogseizoen er voor de drukte bent.  In de ochtend valt de zon op het water, wat een magnifieke kleur heeft.

2. Het heuveldorpje èze

Op 15 km van de Côte d’azur reis je terug naar de middeleeuwen naar het heuveldorpje èze of ook “het adelaarsnest” genoemd. Het oude dorpscentrum op een rots dat 400m boven de zeespiegel uitreikt, biedt dan ook één van de mooiste uitzichten op de Middellandse Zee.

Een van de beroemdste bezienswaardigheden in èze is La Chevre d’or, een luxe hotel gevestigd in een 14de eeuwse kasteel, met een sterrenrestaurant.

Eze is ook beroemd om haar botanische tuin “Le jardin exotique d’èze’ met wel 400 verschillende soorten aan cactussen, agaven, aloë’s en vetplanten. Het is wel even klimmen om er te geraken omdat het op het hoogste punt van het dorp ligt. Maar bij helder weer kan je zelf het eiland Corsica zien liggen.

Ook leuk om te doen, is een bezoekje brengen aan de Fragonard parfumfabriek, met gratis rondleiding en na de rondleiding kan je een natuurlijk geurtje kopen

In het dorpje zijn pittoreske winkeltjes, kunstgalerijen en tal van restaurants met als richtpunt de gele Notre Dame kerk om niet te verdwalen in de vele kronkelende steegjes.

Het mooiste dorp van de Franse Rivièra belooft je alvast een mooie dag bij een bezoek.

Heuveldorpje Èze

3. Chartreuse de la Verne

Dit is een gerenoveerd klooster dat bekend staat als één van de mooiste bezienswaardigheden in het Massif des Maures. Dit klooster momenteel bewoond door nonnen werd door de eeuwen heen meermaals verwoest maar telkens weer opgebouwd. Nu staan de huidige gebouwen, die voornamelijk dateren uit de  17de en 18de eeuw, open voor bezoekers.

Slechts één deel van het gebouw kan worden bezocht om de nonnen niet te storen. Het Charterhouse met zijn imposante afmetingen is zeker een bezoek waard. Bezoekers kunnen na de rondleiding (betalend) bij het Charterhouse verschillende producten kopen die volledig met de hand zijn gemaakt, zoals keramisch servies en houten sculpturen. Dit is heel het jaar open.

Dit stukje geschiedenis bevindt zich tussen Brignoles en Draguignan.

4. Massif des Calanques

Het Calanques Massif met meer dan 20 km kustlijn strekt zich uit tussen Marseille en Cassis. Het nationale Calanques park bestaat dan ook uit verschillende kreken, die spectaculaire landschappen creëren. Van ruige rotsgebergtes tot schilderachtige stranden en magische plekjes. Deze kreken bieden vele wandelmogelijkheden, maar de beste manier om deze baaien te verkennen is nog steeds met een boottocht.

Of je nu te voet of over het water komt de kreken bieden magische beelden van kalkstenen rotsen en dankt zijn mooie contouren aan de verlaging van de zeespiegel tijdens de ijstijd, waardoor diepe en smalle valleien ontstonden.

Sommige kreken zijn gemakkelijker te bereiken, andere wat minder. Het is in ieder geval een unieke plek die je niet mag missen.

Massif des Calanques

5. Massif de l’Esterel

Het Massif de l’esterel is ontstaan uit een vulkaanuitbarsting 250 miljoen jaar geleden en vervolgens  een paradijs van 32.000 hectare geworden. 

Het esterel gebergte heeft vele adembenemende locatie met uitzicht op de Middellandse Zee. U kan prachtige geheime baaien en grotten ontdekken die enkel bereikbaar zijn vanaf de zee en onderdompelen in de wereld van stilte.

Het hoogste punt Mont Vinaigre (618m) kijkt uit op een gebergte vol geheimen om nadien  als kliffen steil in de zee te storten

Zo is de baai van Saint Barthélemy ideaal om te snorkelen. Heeft u liever de baai van Agay met zijn ondiepe water. Dan is dat een paradijs voor een daguitstap met kinderen.

Het is een uitzonderlijke omgeving om te mountainbiken, wandelen, paardrijden en vele andere activiteiten.

6. Îles d’Hyères

Deze eilandengroep gelegen in de middellandse zee is bereikbaar met de boot vanuit Hyères, Le Lavandou en Calvaire-sur-Mer.  

Het eiland Porquerolles, de bekendste van de 3 biedt een stukje paradijs van 7,5 km dat je te voet of met de fiets kan verkennen .

Het plein met zijn vuurtoren biedt een mooi panoramisch zicht op het eiland, het fort en zijn omgeving.

De grillige zuidkust heeft enkel baaien die goed bereikbaar zijn en de noordkust heeft zandstranden, waaronder Plage Notre-Dame het bekendste strand van het eiland.

Het eiland staat ook bekend om zijn forten. 

Het eiland Port-Cros met zijn oppervlakte van 2,5 km² is de kleinste van de 3 eilanden, een prachtig bebost gebied met daartussen mooie stranden en heuvels. Hier komen veel duikers om de onderwaterwereld te ontdekken tussen vissen en het koraal. Bij het strand La Palud is een onderwater pad aangelegd voor snorkelaars. Wil je meer leren over de geschiedenis van het eiland? Mis dan de 3 historische forten niet.

Het eiland Le Levant met zijn 8 km lengte is grotendeels in gebruik door de marine en daardoor beperkt toegankelijk. In het natuurreservaat Domaine des Arbousiers is het heerlijk wandelen en geniet je van prachtige uitzichten over de zee.

Op dit eiland ligt ook het Heliopolis, een gebied voor naturisten voor de liefhebbers.

Deze gouden eilanden zijn pareltjes om te ontdekken en verdienen zeker uw aandacht.

Îles d’Hyères

7. Toulon

Aangezien dat dit de hoofdstad is van het departement Var mag deze zeker niet ontbreken op ons lijstje. Deze marinestad is een bezoekje waard als je belangstelling hebt voor havens en zijn maritieme geschiedenis in het Musée de la Marine.

Een andere mooie plek is de berg “Mont Faron” van bijna 600 m en ligt ten noorden van de stad Toulon die je via een kabelbaan op de top van de berg brengt. Vanaf deze berg heeft u een prachtig uitzicht over Toulon en de haven.

Tijdens een wandeling in het oude stadscentrum kom je  enkele  bouwkundige hoogtepunten tegen zoals l’opéra de Toulon, de 18de eeuwse Église Saint-Louis en de Cathédrale Notre-Dame-de-la-Seds. 

8. Lac de Saint-Cassien

De meest bezochte plek in de streek van Fayence is ongetwijfeld het meer van Saint-Cassien. Dit stuwmeer met een waterreservoir van 430 km² grenst aan het massief van Tanneron. 

Er worden veel activiteiten aangeboden zoals waterfietsen, peddelen en kanoverhuur. Als vissen geen geheimen meer heeft voor jou, dan zul je snel merken dat het meer vol met karpers zit.

In het oostelijk deel van het meer ligt het biologisch reservaat Fondurane, waar zo een 182 vogelsoorten hun toevlucht hebben genomen. Een groene omgeving met veel troeven voor een familie uitstap.

Lac de Saint-Cassien

Deel gerust deze tips met jouw reisgezelschap en plan jullie vakantie voor deze zomer alvast. Vergeet ook geen kijkje te nemen naar onze verschillende vakantieverblijven in de buurt van deze bezienswaardigheden.

Laat ons gerust weten mocht je zelf nog mooie plekjes in de Var kennen en wie weet komt er nog een vervolg. :)

Leen Lievens
Zaakvoerder

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op de markten van de Var!
Lees meer
chevron_right
Ontmoet de vlucht van de gieren rondom Rémuzat
Lees meer
chevron_right
Ontdek de gezellige markten in Zuid-Frankrijk
Lees meer
chevron_right