Reizen naar het zuiden van Frankrijk met een elektrische auto

Leen Lievens
Zaakvoerder
Deel dit artikel

Bienvenue en France!

Voor Belgen en Nederlanders is Frankrijk niet alleen de meest geliefde vakantiebestemming, maar ook een essentieel transitland op weg naar Spanje of Italië. Opmerkelijk is dat Frankrijk aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van elektrificatie. In mei van dit jaar bereikte het land de mijlpaal van 100.000 publieke laadpalen, met een indrukwekkende maandelijkse groei van 4.000 nieuwe exemplaren. Hiermee staat Frankrijk op de tweede plaats in Europa wat betreft de beschikbaarheid van publieke laadpalen.

Wie de route naar het zuiden volgt via Luxemburg, komt uit op dezelfde rustplaatsen in Luxemburg (Aire de Capellen en Aire de Berchem), waar op dit moment slechts zes laadpalen beschikbaar zijn.

Een nuttige tip: overweeg de eerste laadstop te maken bij de Tesla Superchargers in Aarlen. Hoewel je daarvoor even van de snelweg moet afwijken, is dit laadpark zo ruim opgezet dat je er waarschijnlijk zonder problemen kunt laden. Vergeet niet om vooraf de Tesla-app te installeren voor een vlotte laadervaring.

Tips voor onderweg

1. Snelladen bij Tesla Superchargers? Download de Tesla-app!

Wist je dat je bij veel Tesla Superchargers kunt snelladen, zelfs zonder een Tesla? Met het grootste snellaadnetwerk van Europa biedt Tesla betrouwbare laadpalen en vrijwel altijd beschikbare laadplekken. Download de Tesla-app voor handige informatie over laadstations en actuele beschikbaarheid.

2. Houd rekening met een lagere actieradius

Factoren zoals snelheid, weer, terrein, airconditioning en bagagegewicht spelen hierbij een rol. In bergachtige gebieden kan het verbruik variëren, dus pas je verwachtingen aan op basis van de rijomstandigheden.

3. Gebruik de cruise-control en eco-stand

Optimaliseer je energiegebruik door de cruise-control en eco-stand te activeren. Op deze manier rij je ontspannen op een constante snelheid en minimaliseer je het stroomverbruik.

4. Rijd niet te snel

Houd er rekening mee dat hogere snelheden leiden tot een lager rijbereik. Een snelheid van 130 km/u in plaats van 100 km/u kan het verbruik met 30 tot 45% verhogen. Plan je reis en verminder de noodzaak om vaak te stoppen voor opladen.

5. Check de beschikbaarheid van laadpalen onderweg

Controleer de drukte bij laadstops via je navigatie, de app van je laadpas of Google Maps. Laat je bijrijder dit controleren, zodat je ontspannen achter het stuur kunt blijven. In het buitenland worden snelladers vaak aangegeven op verkeersborden.

6. Wacht niet tot het laatste moment met laden

Behoud minstens 10% acculading om stress te vermijden. Laad indien mogelijk bij wanneer je nog 40% tot 30% accu over hebt, zodat je snel kunt blijven rijden.

7. Laad tot 80% bij een snellader

Vermijd langdurig laden boven 80% bij een snellader, aangezien de laadsnelheid sterk afneemt en dit niet gunstig is voor de accu.

8. Controleer welke kabels je nodig hebt

Hoewel de meeste landen gebruikmaken van de ‘reguliere’ Type 2-kabels, al heb je in landen als Frankrijk en Italië soms Type 3C-stekkers nodig.

9. Raadpleeg Bison Futé voor Actuele Verkeers- en Laadpaalinformatie

Een slimme zet voor reizigers is het raadplegen van Bison Futé, de verkeersinformatiedienst in Frankrijk. Hier vind je niet alleen realtime verkeersadviezen, maar ook een interactieve kaart met de locaties van in gebruik zijnde oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

https://www.bison-fute.gouv.fr/recharge-electrique.html

10. Geniet van de Rit en Maak Herinneringen!

Terwijl je door het zonnige zuiden van Frankrijk rijdt met je elektrische metgezel, onthoud dan: de reis is net zo belangrijk als de bestemming. Neem de tijd om te genieten van de prachtige landschappen, ontdek verborgen juweeltjes onderweg en maak onvergetelijke herinneringen met je reisgezelschap. Elektrisch reizen mag dan wellicht iets meer planning vergen, maar de extra stops bieden ook de perfecte gelegenheid voor ontspanning, plezier en avontuur.

Dus, laad op, cruise door de Franse charme, en laat de positieve energie van je elektrische reis de weg verlichten. Bon voyage et profitez-en bien! 🚗💨✨

Volgende sites kunnen jullie helpen in het plannen van jullie trip naar het zuiden van Frankrijk:

Chargemap.com

Tesla.com

Leen Lievens
Zaakvoerder
Vakantiehuizen in de buurt

Vakantiehuizen in de omgeving

No items found.

Laatste blogs

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes en feitjes over de Provence. Lees hierover meer op onze blog.

Proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op de markten van de Var!
Lees meer
chevron_right
Ontmoet de vlucht van de gieren rondom Rémuzat
Lees meer
chevron_right
Ontdek de gezellige markten in Zuid-Frankrijk
Lees meer
chevron_right